Oblačila za zagotavljanje varnosti pri delu

Pravila EU OSHA določajo, da se pri določenih poklicih morajo uporabljati primerna oblačila, ki zagotavljajo varnost delavca. Različna delovna oblačila ne nudijo popolne zaščite. So pa narejena tako, da močno zmanjšajo možnost poškodb delavcev v številnih industrijah. Nekateri delovni procesi so po naravi zelo nevarni. Zato je pomembno, da oblačila nudijo vidljivost uporabnika, kot ga tudi zaščitijo pred mrazom, vročino, trdimi tlemi, vročimi grelnimi telesi ipd. Varnostna oprema je ključna za zagotavljanje učinkovitega in zdravega delovnega okolja.

Delovni čevlji so posebej pomembni, če delavci delajo na drsečih ali spolzkih površinah.

PPE delovna oblačila

Oblačila za varno delo so poznano tudi pod mednarodno kratico PPE. Ta označuje osebno varnostno opremo, ki je namenjena, da delavca zaščitijo proti številnim nevarnostim na delovnem mestu. Uporablja se jih v številnih okoljih in namenih, kot so:

 • Gradbeništvo
 • Gostinstvo
 • Skladiščih
 • Delavnicah za popravilo vozil
 • Tovarnah
 • Varovanje oseb

Visok nivo tveganja fizičnih poškodb je mogoče močno znižati s primernimi delovnimi oblačili, ki zaščitijo uporabnika pred mehaničnimi poškodbami. Visok nivo tveganja je predvsem prisoten na delovnih mestih, kot so skladišča, gradbišča ter tovarne, kjer se nahajajo nevarne kemikalije in številni strupeni elementi.

Tehnologije varnostnih oblačil

Najbolj pomembna lastnost vseh delovnih oblačil je ta, da se prilegajo telesu ali delu telesa nositelja. Zaščitne lastnosti oblačil pa morajo odgovarjati nevarnostim na samem mestu delu in njegovem okolju. Najbolj pogoste nevarnosti so:

 • Kemikalije
 • Električna energija
 • Biološke nevarnosti
 • Vročina, ogenj
 • Možnost fizičnih poškodb

Nekatera varnostna oblačila lahko ubranijo uporabnika pred samo eno nevarnostjo. Druga pa imajo sposobnost zaščite proti več omenjenim nevarnostim. Pogosto je potrebno tudi nositi čelado, delovne hlače, rokavice in drugo opremo. V bolj glasnih okoljih, kot so gradbišča, pa je zelo dobra praksa, če so delavci opremljeni s čepki za ušesa, zaščitnimi očali, ojačenimi čevlji ipd.

Hlače za delo močno izboljšajo varnost delovnega procesa, saj delavca varujejo pred mrazom in ostrimi predmeti.

Poškodbe na delovnem mestu so zelo pogoste

Zaskrbljujoče dejstvo je, da se vsake nekaj sekund na svetu zgodi nesreča na delu. V večini primerov je za to zadolženo dejstvo, da niso bila uporabljena primerna delovna oblačila, ki uporabnika zaščitijo pred določeno nevarnostjo. Najbolj pogoste poškodbe se pripetijo na sledečih delovnih mestih: proizvodnja v tovarnah, gradbišča in storitvene dejavnosti.

Zelo pogost del varnostnih oblačil, ki jih delodajalci pogosto spregledajo, so delovni čevlji. Te so še posebej uporabni na drsečih ali drugače spolzkih površinah. Obenem pa varujejo prste in stopala uporabnika pred fizičnimi poškodbami. Delovni čevlji so narejeni tako, da jih ostri predmeti težje poškodujejo. Seveda pa morajo njihove varnostne lastnosti ustrezati delovnemu okolju.

Delovne hlače olajšajo številna opravila

Skoraj vsako manj in bolj zahtevno opravilo zahteva, da do določene mere obremenimo spodnji del telesa. Mehanična popravila avtomobilov, pregled vodovodnih cevi, namestitev toplotnih črpalk in podobna opravila obremenijo kolena, zgornji in spodnji del nog ter stopala. Klečanje na grobih, vročih in hladnih površinah lahko pusti dolgotrajne posledice na človeku. Veliko bolje je, če investiramo sredstva v delovne hlače, ki varujejo noge nositelja pred okolijskimi elementi.

Hlače za delo so pogosto premalo izpostavljene s strani določenih podjetij, ki se ukvarjajo z nevarnimi in zahtevnimi storitvami. Dejansko pa močno izboljšajo varnost delavca, saj ga varujejo pred umazanijo, ostrimi predmeti, mrazom in drugimi dejavniki. Narejene so iz vzdržljivih materialov, ki imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Investicija v vsake delovne hlače se nam hitro povrne, saj nam nudijo izredno udobje, varnost in priročnost pri vsakem opravilu.

Pri delu je pomembna varnostna oprema kot so hlače za delo in delovna čelada.

Hlače za delo so zelo priročne

Glavni namen delovnih hlač je zaščita nog delavca. Imajo pa drugo pomembno komponento, ki pa je priročnost. Vsebujejo žepe in druge dodatke, kamor je mogoče pospraviti orodje in druge malenkosti, ki so pogosto potrebne na terenu. 

Monterjem, vzdrževalcem in drugim delavcem je tako olajšano delo. Sponke, žeblje ter manjša orodja bodo lahko varno nosili v ali na delovnih hlačah. Tako bodo tudi manj izpostavljeni nevarnostim, saj ne bodo potrebovali tako pogosto dodatne potrebščine za opravilo zadane naloge.

Delovna čelada zaščiti glavo pred poškodbami

Pomemben del opreme za zagotavljanje varnost so delovne čelade. Njihova nošnja je priporočena v okoljih, kjer je veliko prometa, se premikajo težke palete ipd. Dober primer tega so skladišča in gradbišča. Čelade pa so uporabne tudi v tovarnah, laboratorijih in drugih okoljih, kjer je nevarnost poškodb s strani nevarnih elementov, kot so kisline, električna energija, grelne ter vroče površine ipd.

YouTube video

Dejstvo je, da so delovna oblačila najbolj pomembna oprema pri vsakem bolj zahtevnem delu. Seveda pa veliko vlogo igra tudi primerna izobrazba delavcev in ureditev delovnega okolja, da je primerno za ljudi.

Objave iz iste kategorije: