Zaščitna delovna oprema za noge

Nošnja zaščitne opreme pri opravljanju težjih fizičnih opravilih je ključnega pomena. To pa še posebej velja za delovne čevlje, saj uporabniku omogočajo večjo stabilnost in udobje pri delu. Obenem pa varujejo stopala pred ostrimi predmeti, nestabilno podlago in drugimi nevarnostmi. Seveda pa ne gre zanemariti zaščite pred zmrzaljo in vročino, ki nam jo čevlji nudijo. Z njihovo uporabo močno zmanjšamo možnost zdrsov in padcev na nevarnih delovnih mestih. S tem pa zaščitimo delavce pred lažjimi in hujšimi telesnimi poškodbami.

Kvalitetni delovni čevlji preprečujejo padce in zdrse

Padci in zdrsi na delovnem mestu so zelo pogosti. V večini primerov pa jih povzroči nošnja čevljev nezadostne kakovosti. To je še posebej pomembno v delovnih okoljih, kjer je na tleh razlita nafta, se nahaja vlaga, mast in podobne snovi, ki so znane po tem, da povzročajo zdrs čevljev. Z uporabo delovnih čevljev pa zagotovimo, da bomo vedno imeli na voljo najboljši oprijem s katerokoli površino. Delavci na višini imajo največ koristi, če nosijo omenjeno opremo, saj jim bo ta nudila veliko višji nivo varnosti pri hoji po različnih materialih, kot so strešne kritine, kovina, plastika, les ipd.

Kvalitetni delovni čevlji preprečujejo padce in zdrse
Delovni čevlji uporabniku omogočajo večjo stabilnost in udobje pri delu. Obenem pa varujejo stopala pred ostrimi predmeti, nestabilno podlago in drugimi nevarnostmi.

Čevlji za delo preprečujejo predrtje stopal uporabnika

Gradbišča in druga kaotična delovna mesta so polna nevidnih nevarnosti. Delavci tako velikokrat v hitenju stopijo na ostre predmete, ki predrejo gumo čevlja in poškodujejo stopalo. V drugih primerih pa je možno, da jim čez nogo zapelje viličar ali drugo vozilo, kar lahko povzroči poškodbe prstov in stopala. To je tudi razlog, da so delovni čevlji strukturno ojačani. S tem se prepreči, da bi padajoči in težji predmeti poškodovali noge delavca. To pa je izredno priročno v delovnih okoljih, kjer je prisotno veliko nevarnosti v obliki vozil, težjih predmetov, ostrih orodij ipd.

Uporaba delovnih čevljev
Z uporabo delovnih čevljev pa zagotovimo, da bomo vedno imeli na voljo najboljši oprijem s katerokoli površino.

Delovne hlače so vsakodnevni del garderobe mnogih delavcev

Dandanes veliko delavcev, ki opravljajo različna fizična opravila, uporablja ojačane hlače. Tem tudi pravimo delovne hlače, saj so narejene iz močnih in odpornih materialov. Obenem pa tudi varujejo noge uporabnika pred ostrimi orodji, kemikalijami in drugimi nevarnostmi, ki lahko povzročijo velike poškodbe. Hlače pa so tudi udobne za nošnjo, kar zmanjša utrujenost delavcev med kratkotrajnimi in dolgotrajnimi opravili. To je tudi razlog, da so del obvezne opreme v mnogih industrijah, saj zmanjšujejo možnost nastanka poškodb na veliko različnih načinov.

Hlače za delo so narejene iz odpornih materialov

Delovne hlače so dosti podobne navadnim kargo hlačam. V resnici pa se največja razlika skriva v njihovi sestavi. Narejene so iz močnih in vzdržljivih materialov, ki omogočajo najvišjo zaščito nog. Večinoma se v njihovi sestavi uporablja mešanica bombaža, poliestra, denima in raznih umetnih ter močnih materialov. Zelo pogosto pa je možno opaziti dvojne šive, dodatne žepe in druge dodatke. Tukaj je potrebno izpostaviti dvojne šive, ki so namenjeni višanju kvalitete in odpornosti delovnih hlač. Dejstvo je, da jih bodo uporabljali delavci, polagalci streh, mehaniki ipd. Med uporabo pa bodo izpostavljene velikemu stresu. Zato tudi uporabljajo ojačane šive, da so bolj odporne na raznovrstne položaje uporabnika med delom in izpostavljenost vremenskim ter drugim vplivom.

Delovne hlače
Dandanes veliko delavcev, ki opravljajo različna fizična opravila, uporablja ojačane hlače. Tem tudi pravimo delovne hlače, saj so narejene iz močnih in odpornih materialov.

Različne vrste hlač za različna opravila

Dandanes je možno kupiti različne vrste delovnih hlač za različna opravila. Za delo na višini so hlače opremljene z dodatnimi žepi v katere je možno pospraviti ročna orodja, vijake ipd. Nekatere hlače imajo večje žepe, da lahko uporabnik v njih pospravi različna orodja in predmete, ki mu pomagajo pri delu. Za delavce v tovarnah in gradbiščih lahko kupimo hlače z zelo visoko vzdržljivostjo. Za vsako delo lahko najdemo primerne hlače. To pa nam olajša sam postopek dela in poveča učinkovitost. S tem pa prihranimo denar in čas. Obenem pa preprečimo poškodbe, ki so lahko posledica neprevidnosti ali nesrečnih okoliščin.

Preprečimo poškodbe na delovnem mestu

Najbolj pogosta poškodba na težjih delovnih mestih so poškodbe nog. Te so lahko zgodijo zaradi raznih udarcev strojev, nepravilne uporabe orodja, kontakt z ostrimi površinami ipd. Vse te nevarnosti pa povzročijo krvavitve. V takih delovnih pogojih je zelo pomembno, da zaščitimo noge z delovnimi čevlji, hlačami, čelado, rokavicami in drugo varnostno opremo. Velikokrat so najbolj izpostavljene ravno noge. Zato je priporočljivo, da za njih poskrbimo z najvišjo mero skrbi. Najbolj pogoste poškodbe nog in stopal so:

  • Opekline
  • Krvavenje, ki jih povzročijo predori kože s strani ostrih predmetov
  • Delovne bolezni, ki nastanejo s časom, kot so bolečine v mišicah in kolenih
YouTube video

Delovne bolezni se lahko pokažejo skozi leta opravljanja določenega poklica. Nekateri delavci morajo večino svojega delovnega dneva preklečati, preležati in siliti telo v druge neudobne položaje. To pa lahko sčasoma povzroči določene bolezni in bolečine, ki so posledica prevelikega napora telesa, izpostavljenosti mrzlim tlom ipd. Te bolečine in razvoj bolezni pa lahko močno omejimo, če primerno zaščitimo noge in druge dele telesa z varnostnimi oblačili za delo.

Preberite si še naslednji članek: Ustrezno vzdrževanje športnih oblačil

Če športna oblačila perete na isti način kot druga, nega zagotovo ni pravilna. Oblačila za športne aktivnosti so namreč izdelana iz drugačnih materialov.

Objave iz iste kategorije: