Modni trendi ženskih tenisk v 20. stoletju

Vzpon teniških copat in nizkih superg

Pred letom 1910 so se ženske le redko ukvarjale s športom, saj jim to do takrat ni bilo omogočeno. Z vzponom feminističnih gibanj pa so se ženske pričele udejstvovati v različnih aktivnostih, med njimi je bil tudi tenis. Tako so nastale prve teniske, ki so bile največkrat bele barve, imele so vezalke in raven podplat. Po videzu so nekoliko spominjale na espadrile, saj so bile te nizke teniske po celotni površini izdelane iz naravnega blaga.

Od leta 1920 pa so trg zavzele nizke teniske Converse, ki so sicer bile namenjene za igranje košarke. A kaj kmalu je njihov slog navdušil tudi ženske, ki so te teniske nosile tudi ob vsakodnevnih priložnostih.

Ženski copati za šport na polovici 20. stoletja

V 50. letih so ženske večinoma nosile nizke teniske z ravnim podplatom, ki so bile izdelane iz blaga. Te nizke in lahkotne teniske so bile nekakšna zmes med copati za šport in poletnimi čevlji, kot so espadrile (https://infashionshop.hr). Ker so bile te teniske dovolj elegantne in lahkotne, so jih ženske lahko nosile tudi v kombinaciji s krili in oblekami.

YouTube video

V 60. letih prejšnjega stoletja pa so trg zavzeli tekaški copati, ki so bili zaradi svoje oblike in podplata namenjeni teku. Tekaška kultura, ko jo poznamo danes, še ni bila tako razvita, zato so ženske te tekaške copate največkrat nosile pri drugih športih, posebej pri atletiki.

Konec 70. let pa so na trg prišle superge z gumijastim podplatom in usnjenimi materiali. Te superge so bile videti bolj robustne in težje od ostalih superg, ki so se nosile do sedaj. Na pogled so bile videti kot čevlji za igranje košarke, vendar so pri tem imele tanjši podplat. Prav tako so bile v gležnjih nižje kot ostali čevlji za košarko.

Objave iz iste kategorije: